на територијата на МК за сите нарачки во вредност над 2990 ДЕН.

работни денови од 9 до 17 часот и во сабота од 9 до 16 часот

Blogger Pick
02.09.2020.

WANNA BE COOL? BE A PHYSICIST

Сабота попладне, време е за летните одмори, време од денот што децата обично го поминуваат на река, базен или некаде надвор. Сепак, за момците чија приказна ја раскажуваме денес, една сабота беше резервирана за натпревар по физика. Тие се златните деца на Математичката гимназија во Белград во секоја смисла на зборот. Ви го претставуваме најсилниот тим физичари во Србија и нашиот нов The Coolest School Crew - Богдан Рајков, Добрица Јовановиќ, Петар Самарџиќ, Душан Бегуш и Страхиња Николиќ.

Како што самите велат, тие се кул затоа што многу ја сакаат физиката, а за нив таа наука е повеќе од кул. На неодамнешните Европски олимписки игри, на кои учествуваа 250 ученици од повеќе од 57 европски и не-европски земји, Богдан (18) и Добрица (17) освоија златни медали, Петар (18) сребрен, додека Душан (17) и Страхиња (18) освоја бронзени медали. Особено треба да се напомене дека Богдан и Добрица ги зазедоа првите две места во официјалниот апсолутен ранг, кој ги вклучува само европските земји, па затоа тие претставуваат апсолутни победници во конкуренција на европските тимови.

Кога ќе ги сретнете, првото нешто што го привлекува вашето внимание е нивниот весел дух, скромноста и духовитоста што ги краси. Тие се кул тинејџери кои сакаат да играат игри, кошарка и фудбал во слободното време, да пливаат, да читаат, да возат велосипед и да се дружат со својот тим. Да, и спиењето оди без да се каже! Тоа е уште една активност во која многу уживаат.

Тие доаѓаат од повеќе градови во Србија - Добрица и Петар се од Белград, Богдан е од Нови Сад, Душан од Шабац и Страхиња од селото Лесница во близина на Лозница, но тоа не ги спречува напорно да работат и благодарение на тоа да постигнуваат најдобри резултати во физиката.

Затоа нашето прво и најлогично прашање беше - зошто им се допаѓа физиката?

Тие беа едногласни во нивниот одговор дека физиката е наука која зема сè што е добро од математиката и успева да го примени на проблеми од секојдневниот живот. За нив тоа е најинтересно и волшебно затоа што најдобро ги опишува сите други природни науки, но и затоа што има многу области со кои може да се справи не само теоретски, туку и експериментално.

Љубовтаа кон физиката се рефлектира во фактот дека тие сакаат да продолжат да се занимаваат со наука и дека како тим не се откажуваат од постигнување само на најдобри резултати.

Иако се тим само една година, тие многу добро се познаваат, па ја искористивме можноста да ги запознаеме малку подобро како поединци.

Најдуховит член на нивниот тим е Добрица, иако велат дека ниту Богдан ниту Петар не заостануваат зад него. Најголемиот бубалица? Хм, судејќи според нивните одговори, Добрица и Богдан ... И да, Добрица се наведе како најголем бубалица, додека неговиот коментар не насмеа - ова е тажно.

Секој тим мора да има најголем бунтовник, а во тимот на нашите физичари тоа е Душан. Погледнете кои други одговори ги добивме од нив.

 

Овие драги, духовити и толку кул момци нè уверија дека скромноста е доблест, бидејќи, и покрај сè што постигнаа, сепак тие се тинејџери кои уживаат во секојдневните активности со своите врсници. Ни докажаа дека целосно ја заслужуваат титулата The Coolest School Crew и дека успехот што го постигнаа е само почеток на патот кон највисоките цели. И им посакуваме уште многу медали и насмевки.

слично